Elektrikli ve Hibrit Elektrikli taşıtlar günümüzde çok iyi bilinmekte ve uluslararası alanda kabul görmektedir. Ancak, fosil yakıt kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan küresel ısınma sorununa giderek artan bilinçlenmeye rağmen, otomobil pazarına tam olarak girememiştir. Bu durum kısmen içten yanmalı motorların düşük maliyeti ve fosil yakıtların bol miktarda bulunmasından kaynaklanmaktadır. Hidrokarbon yakıtların bolluğu onlarca yıldır ve belki de yüzyıllardır değişmemektedir. Dolayısıyla elektrikli ve hibrit elektrikli taşıtlar, ancak otomobil kullanıcısının bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarına daha iyi ve daha uygun ürünlerin sunulması halinde otomobil pazarına hâkim olabilecektir. Örneğin, düşük maliyetli bir elektrikli taşıt, orta sınıf bir ailenin satın alması ve kullanması için, geleneksel taşıtların çok daha pahalı olduğu, kendi fosil yakıt kaynağı olmayan gelişmekte olan ülkelerde otomotiv pazarına egemen olabilir. Ayrıca, normal boyutlu içten yanmalı motora sahip geleneksel bir taşıt, küçük bir tahrik motoru/generatör ilave edilmesi ile performans, yakıt ekonomisi, emisyon ve maliyet için en uygun hale getirilebilir. Böyle bir taşıt, gelişmiş dünya pazarları için küçük bir maliyet artışı ile geleneksel taşıtlara kıyasla daha üstün bir ürün olabilir.
Kitabımızın üçüncü baskısı, bu alandaki uygun teknolojileri ve tasarım yöntemlerini tanıtarak yukarıdaki amaçlara katkıda bulunmaktadır. Ayrıca bu baskı, kitabın önceki baskılarının okuyucularının önerileri, birçok öğrencinin ve akademisyenlerin önerilerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.
İçten yanmalı motor kullanan otomobillerin gelişimi, modern teknolojinin en büyük başarılarından biridir. Ancak, son derece gelişmiş otomotiv endüstrisi ve dünya çapında kullanımda olan otomobil sayısındaki artış, çevre ve hidrokarbon kaynakları için ciddi problemlere sebep olmaktadır. Bozulan hava kalitesi ve küresel ısınma konuları, modern yaşam için ciddi tehditler haline gelmektedir. Daha sıkı emisyon ve yakıt verimliliği standartları, daha temiz, daha güvenli ve daha verimli taşıtların hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlamaktadır. Elektrikli, hibrit elektrikli ve yakıt hücresi ile çalışan güç aktarma sistemi teknolojilerinin, tahmini-öngörülebilir gelecek için en umut verici taşıt çözümleri olduğu artık iyi bilinmektedir.
İÇİNDEKİLER
1. Modern Taşımacılığın Çevreye Etkisi ve Tarihi
2. Taşıtlarda Tahrik ve Frenlemenin Temel İlkeleri
3. İçten Yanmalı Motorlar
4. Taşıt Güç Aktarma Sistemi
5. Elektrikli Taşıtlar
6. Hibrit Elektrikli Taşıtlar
7. Elektrikli Tahrik Sistemleri
8. Seri (Elektrik Bağlantılı) Hibrit Elektrikli Aktarma Sistemi
9. Paralel (Mekanik Olarak Bağlı) Hibrit Elektrik Güç Aktarma Sistemi Tasarımı
10. Seri-Paralel (Moment ve Hız Birleştirme) Hibrit Güç Aktarma Sistemi Tasarımı ve Kontrolü
11. Fişli (Şebekeden Şarjlı) Hibrit Elektrikli Taşıtların Tasarım ve Kontrol İlkeleri
12. Hafif Hibrit Elektrikli Aktarma Sistemi Tasarımı
13. Anlık Güç Kaynakları ve Enerji Depolama
14. Geri Kazanımlı Frenlemenin Temelleri
15. Yakıt Pilleri
16. Yakıt Pilli Hibrit Elektrikli Tahrik Sistemi Tasarımı
17. Arazi Taşıtları için Seri Hibrit Güç Aktarma Sistemi Tasarımı
18. En Uygun Hibritleştirme Oranı ile Tam Boyutlu
19. Güç Aktarma (Tahrik) Sistemi Optimizasyonu
20. Çok Amaçlı Optimizasyon Yazılımı Paketi için Kılavuz
Ek: Toyota Prius’a Teknik Bakış
Bu ürün Vega Sanal Mağaza ile listelenmiştir